Home > Preporuka > Poslednja šansa za srpskog avioprevoznika
Poslednja šansa za srpskog avioprevoznika

Poslednja šansa za srpskog avioprevoznika

BIRN ekskluzivno objavljuje detalje iz nacrta ugovora potpisanog između Etihad ervejza iz Abu Dabija, Jat ervejza i Vlade Republike Srbije

Ugovor između Vlade Republike Srbije i Etihad ervejza je bio predmet kontroverzi od trenutka kada je potpisan jer je na njega stavljena oznaka poverljivosti i u javnost su dospele samo kontrolisane informacije. Ono što je Vlada Srbije želela da predstavi objavljeno je na infografici koja je bila postavljena na novu internet stranicu srpskog avioprevoznika koji je promenio ime u Er Srbija.

BIRN je imao uvid u pet pojedinačnih nacrta ugovora kojima se regulišu odnosi i obaveze Vlade Republike Srbije i Etihad ervejza (Ugovor o transakcionom okviru, Ugovor o uslugama podrške, Ugovor o ulaganju, Ugovor o konsultantskim uslugama, Ugovor između akcionara),  kao i u dokument koji je pripreman za postupanje pred Komisijom za zaštitu konkurentnosti koja se nalazi u Beogradu.

U ovim nacrtima ugovora podrobno su opisane etape realizacije sporazuma između kompanije iz Emirata i Vlade Republike Srbije čiji završetak (closing date) je trebalo da bude najkasnije do 1. januara 2014. godine. Bilo je predviđeno da posle tog datuma Etihad zvanično bude uveden u vlasništvo Akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj Jat ervejz tako što će se njegov udeo u transformisanom preduzeću predstaviti u Agenciji za privredne registre i u Centralnom registru hartija od vrednosti gde bi Etihad trebalo da se pojavi kao vlasnik 49% akcija Er Srbija.

Investicija Etihad ervejz u sledeće tri godine treba da bude do 100 miliona dolara, od čega 40 miliona dolara (convertible loan facility)  treba da bude uplaćeno 14 dana nakon potpisivanja ugovora.

Kompletan tekst članka možete pronaći na linku ispod.

Više na: skockajtebudzet.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top