Home > Preporuka > Odlazak u penziju aviona MD-11
Odlazak u penziju aviona MD-11

Odlazak u penziju aviona MD-11

Avion McDonell Douglas MD-11 je otišao u penziju. Ovaj poslednji tromotorac koji je naslednik slavne “Desetke” (DC-10) je obavio svoj poslednji redovan let na liniji od Montreala do Amsterdama u nedelju 26. oktobra 2014. godine.

“KLM je poslednjih godina investirao u savremenu, ekonomičnu i održivu flotu, u kojoj nema mesta za MD-11. Ovaj avion je zbog svog karakterističnog trećeg motora smeštenog na repu, postao veliki potrošač goriva i preskup za održavanje. Do rezervnih delova za njega je veoma teško doći danas pa je teško izvodljivo održavati zalihe”, saopšteno je iz KLM-a povodom povlačenja ovog aviona iz redovnog saobraćaja.

KLM će odati počast ovog svom popularnom članu flote tako što će ga tri puta provozati na kratkim letovima iznad Holandije. Ovi oproštajni letovi su planirani za 11. novembar, a karte su unapred razgrabljene.

Povlačenjem MD-11 u istoriju se završava era putničkih tromotoraca. “Audrey Hepburn” je poslednji od 200 proizvedenih aviona ovog modela koji su obavljali putnički saobraćaj. Njegova verzija za teretni saobraćaj (MD-11F) je i dalje u upotrebi i koriste ga kompanije FedEx, UPS, Martinair i Lufthansa Cargo.

Više na: aviokarta.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top